Türkiye Finans Taşıt Finansmanı

Sürekli genişleyen şube ağı ve etkin alternatif dağıtım kanallarından meydana gelen güçlü hizmet platformu ile Türkiye Finans Katılım Bankası, bireysel bankacılık alanında da müşterilerine hızlı, yenilikçi ve kaliteli hizmetler sunmaktadır.

Türkiye Finans ve sayıları gittikçe artan diğer katılım bankalarının temel özelliği, islam dini prensipleri gereğince faizi meşru kabul etmemesidir. Faiz almak dinen yasaktır. Sadece almak değil faiz vermek, şahitliğiniyapmak da yasaktır. Faiz, ödünç paranın getirisi, veya paranın zaman içindeki değeri şeklinde tanımlanabilir. Bugün faiz uygulamaları büyük oranda borç verilen para işlerinden doğmaktadır. Katılım bankaları faiz karşılığı borç para vermemekte, sadece alım satım, ortaklık, hizmet, kira, vekalet ve kefalet gibi dinin meşru kabul ettiği işlemleri yaparak para kazanmaktadır. Ülkemizde katılım bankacılığı denilen bu sistem, dünyada islam bankaları veya faizsiz bankalar olarak biliniyor.

Aslında bugün, katılım bankalarının bazı işlemlerinin, faiz sistemine dayalı geleneksel banka işlemlerine çok benzediği, verdikleri kar paylarının, geleneksel bankaların faizlerine çok yakın olduğu gibi nedenlerle katılım bankacılığı eleştirilmektedir. Ancak ne kadar yakın görünse de bu iki bankacılık türü arasında ciddi farklar bulunuyor.

Türkiye Finans Taşıt Finansmanı, gerçek kişilerin Katılım Bankacılığı prensiplerine uygun şekilde talep edebileceği, sıfır kilometre ve ikinci el araç alımlarında kullanılan bir finansman şeklidir. En fazla 48 ay vade ile talep edilebilir. Türkiye Finans Taşıt Finansmanı kar oranları, değer olarak, bankacılık sistemindeki faiz oranlarından çok farklı değildir.

Ayrıca, diğer bankalarda olduğu gibi taşıt finansmanı sağlanırken, müşterilerden tahsis ücreti talep edilmektedir. Bu şekilde örneğin 20 bin TL tutarında yüzde 1,35 kar oranı ile sağlanan Türkiye Finans Taşıt Finansmanı’nın 48 ay vade için aylık maliyet toplamı yüzde 1,64, yıllık maliyet toplamı ise yüzde 19,93 olmaktadır.

Taşıt finansmanı için banka şu belgeleri istemektedir:

  • Nüfus cüzdanı veya ehliyet fotokopisi
  • Gelir belgesi
  • Serbest meslek sahipleri için son yılın vergi levhası ve onaylı bilanço, gelir tabloları, Ticaret Sicil Gazetesi
  • Sıfır kilometre satın alınacak aracın proforma faturası
  • İkinci el araç alımlarında, aracın ruhsat fotokopisi

Banka ihtiyaç duyarsa kefil ya da ilave belge isteyebilir.

Bir önceki yazımız olan Kredili Mevduat Hesabı Nedir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yorum yapın

Sorunu Sor Uzmanları Cevaplasın