Senet Ödeme Günleri

Ticaret hayatının vazgeçilmez unsurlarından biri şüphesiz senetlerdir. Çünkü senetler en çok kullanılan ödeme araçlarıdır. Taksitler halinde ödediğimiz borçları ancak ve ancak senetler vasıtası ile düzene sokabiliriz. Bu nedenle senetler ile ilgili belli başlı bilgileri öğrenmeli ve uygulamalıyız. Zira senetler ile ilgili eksik bilgilere sahip olduğumuz zaman, hayatımızı kolaylaştıran bu araç, hayatımızı zindan da edebilir.

Firmalar ya da kişiler belli başlı borçları verdiklerinde borçlu adına senetler oluştururlar. Bu senetler kişinin kaç ay boyunca ne kadar para ödeyeceğini gösteren, toplam borç bilgisinin de yer aldığı bir kıymetli evraktır. Bu kıymetli evrak taraflar arasında güveni sağlar ve sağlanmış olan düzen ile ödemeleri kontrol etmeyi sağlar.

Senetler ile ilgili bilmemiz gereken bilgilerden en önemlisi, hazırlanan bir senedin ne zaman ödeneceğidir. Senetler birer kıymetli evrak oldukları için Ticaret, İcra İflas ve Borçlar hukukunda yer edinmiş, dava konusu edilebilmiştir. Bu nedenle eğer adınıza bir senet hazırlanmışsa muhakkak ödeme gününü takip edip, doğru zamanda ödeme yapmanız gerekir. Zira vakti geçmiş bir senet dava konusu edilebilir. Dava konusu edilebilen her işlemin de bir yaptırımı olmaktadır.

Senetlerin Ödeme Gününün Belirlenmesi

Senetler iki kişinin karşılıklı rızası ile oluşturulmaktadır. Dolayısıyla senedin ödeneceği günler de yine bu iki taraf arasında belirlenmektedir. Senet ödeme gününde ağırlıklı olarak borçlu kişi daha etkin bir rol üstlenir. Maaşını aldığı tarih ya da gelirini elde edeceği tarihi senet ödeme günü olarak belirler.

Tarafların kendi iradeleri ile belirlenen ödeme gününün herhangi bir uzatma süresi ya da son ödeme tarihi de bulunmamaktadır. Bu nedenle eğer son ödeme günü gibi bir gün talep ediyorsanız, bir sözleşme yaparak böyle bir madde eklettirebilirsiniz.

Kişiler senedin vadesini yani ödeme günlerini dikkatli seçmeleri gerekir. Belirttiğimiz gibi senetlerin ödeme günü geçtiğinde yaptırım uygulama hakkı da kendiliğinden doğmuş olur. Belirlediğiniz ödeme günü geçmesine karşın 2 gün içinde ödenmeyen senetler için alacaklı protesto ve ihbar gönderme yetkisine sahiptir. Tabiiki bu yetki iradi olarak kullanılır.

Kaynak: http://www.senetlekredi.org/senet-odeme-gunleri.html

Bir önceki yazımız olan İş bankası Maxipuan Kullanılan Yerler başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yorum yapın

Sorunu Sor Uzmanları Cevaplasın