Kredi Yapılandırma Nedir? Hangi Bankalar Kredi Yapılandırması Yapar?

Bankacılık terimleri arasında en sık kullanılanlardan biri olan “kredi yapılandırma” tabiri oldukça sık bir şekilde kullanılmak ile beraber genel olarak detayları çok da bilinmeyen bir uygulama olmaktadır. Bu sebepten dolayı “Kredi yapılandırma nedir?, Hangi bankalar kredi yapılandırması yapar?” soruların açıklık getirmek faydalı olacaktır.

Kredi Yapılandırma Nedir?

Geçmiş bir zaman içerisinde almış olduğumuz ve ödemesi hali hazırda devam etmekte olan kredilerin ödeme sistemine dair olarak yapılan düzenlemelere kredi yapılandırma adı verilmektedir. Bu uygulamanın yapılmakta olduğu belli başlı sistemler ise şunlardır;

a. Eğer kredi almış olduğumuz banka bize verdiği hizmet ile alakalı olarak bir faiz indirimine gitmiş ise bu olanaktan faydalanmak adına bir yeniden düzenleme süreci talep etme hakkımız bulunmaktadır. Somut bir örnek ile daha net bir şekilde açıklamamız gerekir ise söz gelimi yüzde 1.50 faiz oranı almış olduğumuz bir kredi yeniden düzenlenerek söz konusu oran yüzde 1.10 seviyelerine iner ise biz de bu oran üzerinde ödemelerimizin düzenlenmesini talep edebiliriz.

b. Bankadan almış olduğumuz ve belli bir süre ödediğimiz kredinin taksitleri bütçemizi zorlamaya başladı ise hizmet aldığımız bankaya giderek yapılandırma talep edebilir vade süremizi uzatabilir ya da taksit tutarlarında bir azalma talep edebiliriz.

c. Eğer almış olduğumuz krediyi ödeme konusunda sıkıntılar yaşıyor isek ve bu sebeple de birkaç taksit aksatmış isek faize giren borcumuzun hukuki sürece taşınmasını engellemek amacı ile bankamızdan bir yeniden düzenleme yani yapılandırma talep edebiliriz.

d. Hali hazırda devem eden bir kredi ödememiz varken yeni bir kredi daha almak istersek bankamız yapılandırma süreci kapsamında bize talebimiz doğrultusunda hizmet sunumu gerçekleştirecektir.

Kredi Yapılandırması Yapan Bankalar Hangileridir?

bankalar

bankalar

  1. Garanti Bankası,
  2. Yapı Kredi Bankası,
  3. Aktifbank,
  4. Alternatif Bank,
  5. Odeabank,
  6. Akbank,
  7. Vakıf Bankası,
  8. HSBC Bank,
  9. Finans Bank,
  10. ING Bank,
  11. İş Bankası,
  12. Denizbank,
  13. Pozitif Bank,
  14. Ziraat Bankası,
  15. Halk Bank,
  16. Şekerbank ve
  17. Türkiye Ekonomi Bankası’dır.

Bu bankaların dışında da ülkemizde hizmet vermekte olan hemen hemen her banka yaılandırma taleplerine olumlu cevap vermektedir.

 

Bir önceki yazımız olan Türkiye’deki Bankaların Kredi Derecelendirme Notları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yorum yapın

Sorunu Sor Uzmanları Cevaplasın